Scenariusz lekcji - Obsługa hotelowa - 2 Wioletta Łożyńska
Dodane przez tj dnia 16.06.2011 11:10:12

OBSŁUGA HOTELOWA, kl. III zaw.

data: 16.01.2011 r.

 

mgr inż. Wioletta Łożyńska

 

TEMAT: Dobór win do potraw.

 

Realizowane zagadnienia na lekcji:

 

1.     Podstawowe zasady obowiązujące przy serwowaniu win.

2.     Dobór kieliszków do rodzaju napoju.

 

 

          I.    CEL OGÓLNY KSZTAŁCENIA:

 

Ø  zapoznanie z podstawowymi zasadami obowiązującymi przy serwowaniu win.

 

        II.    CELE KSZTAŁCENIA SZCZEGÓŁOWE:

 

Uczeń samodzielnie - podczas realizacji zadań - poznaje podstawowe zasady serwowania win; dobiera odpowiednie wina do potrawy; odczytuje i analizuje wiadomości
z tekstu źródłowego. Ponadto wskazuje odpowiedni rodzaj kieliszka do wskazanego napoju /w ramach powtórzenia wiedzy i umiejętności z tego zakresu, z klasy II/.

 

       III.    Komentarz dydaktyczny:

Celem lekcji jest zespołowa /2-osobowa/ praca uczniów nad zagadnieniami związanymi
z zasadami serwowania win.

Uczniowie rozpoznają na fotografiach potrawy i dobierają (przy pomocy informacji zawartych w tekście źródłowym – zał. nr 1) do nich właściwy rodzaj wina – poprawne odpowiedzi wpisują do karty pracy /zał. nr 2/. Zadaniem uczniów jest również ułożenie kolejności podawania różnych odmian napojów serwowanych podczas jednej uroczystości (wina deserowe półsłodkie, słodkie, bardzo słodkie, likierowe; wina czerwone wytrawne i półwytrawne; wina białe wytrawne i półwytrawne).

Po zrealizowaniu dwóch zadań w karcie pracy następuje omówienie rozwiązań i wspólne wykonanie ćwiczenia polegającego na doborze kieliszków do rodzaju napoju (nazwy alkoholi na tablicy, wskazanie odpowiedniego kieliszka na klasowej wystawce szkła).

 

      IV.    CELE WYCHOWAWCZE:

Ø  wykształcanie umiejętności współpracy;

Ø  przygotowanie do wystąpień publicznych.

 

       V.    Metody i formy pracy:

Ø  praca zespołowa/2-osobowa/;

Ø  pogadanka.

 

      VI.    Materiały i środki dydaktyczne:

Ø  tekst źródłowy/zał. nr 1/;

Ø  karta pracy - /zał. nr 2/.

 

     VII.    Przebieg lekcji:

             1.    Powtórzenie wiadomości z lekcji poprzedniej /”podział win”/.

             2.    Podział klasy na dwa zespoły i rozdanie kart pracy /rozwieszenie na tablicy nazw alkoholi, szczególnie różnych odmian win, które uczniowie muszą dopisać
do potraw/.

             3.    Realizacja ćwiczeń związanych z podstawowymi zasadami obowiązującymi
przy serwowaniu win /dobór win do potraw i kolejność podawania win różnej odmiany/.

             4.    Omówienie rozwiązań i wklejenie kart pracy do zeszytu /jako notatka/.

             5.    Wspólne wykonanie kolejnego ćwiczenia – wskazanie odpowiedniego szkła
do wybranych alkoholi.

             6.    Dopisanie kilku innych zasad serwowania wina do zeszytu /źródło – materiał,
z którym uczniowie pracowali podczas wykonywania ćwiczeń/ i ich krótka analiza.

             7.    Podsumowanie lekcji, ocena pracy.

 

 

 

 

POWTÓRZENIE LEKCJI

 

PODZIAŁ WIN

 

 

JAK DZIELĄ SIĘ WINA ZE WZGLĘDU NA BARWĘ?

CO TO ZNACZY WINO ŚREDNIO MOCNE?

CO TO ZNACZY WINO LEKKIE?

JAK DZIELĄ SIĘ WINA ZE WZGLĘDU NA ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU?

CO TO JEST MOC WINA?

WINA BARDZO SŁODKIE TO WINA O ZAWARTOŚCI CUKRU POWYŻEJ …….

CO TO SĄ WINA WYTRAWNE?

CO TO ZNACZY WINO MOCNE?

CO TO ZNACZY WINO WZMOCNIONE?

WINA PÓŁWYTWANE RÓŻNIĄ SIĘ OD WIN WYTRAWNYCH …………..

 

 

 

 

 

 

Załącznik nr 2

KARTA PRACY – „skorzystaj z tekstu źródłowego”

 

Ćwiczenie 1. DOBÓR WIN DO POTRAW:

 

RODZAJ POTRAWY

GATUNEK WINA

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

6.

 

7.

 

8.

 

9.

 

10.

 

11.

 

12.

 

 

Dobór win do potraw:

a)     Do przekąsek zimnych - ……………………………………………………….…………………………………………………………………………

b)     Do przekąsek ostrych - ……………………………………………………………………………………..…………………..…………………….…..

c)     Do ryb i białego mięsa lub drobiu - ………………………………………………………………………………………..……..…………..…..

d)    Do pieczeni ciemnych i dziczyzny - …………………………………………………………………………………………………………………..

e)     Do serów tłustych - ……………………………………………………………………………………………………………………………..………….

f)      Do serów chudych - ……………………………………………………………………………………………………………………………..…………

g)    Do deserów, owoców, ciast - …………………………………………………………………………………………………………………………

h)    Do kawy - ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ćwiczenie 2. KOLEJNOŚC PODAWANIA RÓŻNYCH ODMIAN WIN PODCZAS JEDNEJ UROCZYSTOŚCI:

 

Które wina podasz najpierw, które w następnej kolejności??

 

WINO SŁODKIE, WINO BIAŁE WYTRAWNE, WINO CZERWONE PÓŁWYTRAWNE,

WINO BIAŁE PÓŁWYTRAWNE, WINO PÓŁSŁODKIE, WINO CZERWONE WYTRAWNE, WINO BARDZO SŁODKIE, WINO LIKIEROWE

Poprawna odpowiedź:

1)     …………………………………………………………….

2)     ……………………………………………………………

3)     ……………………………………………………………

4)     ……………………………………………………………

5)     ……………………………………………………………

6)     …………………………………………………………..

7)     ……………………………………………………………

8)     ……………………………………………………………