W dniu 7 marca w naszej szkole odbyła się kolejna edycja programu profilaktycznego przeznaczonego dla uczniów szkoły podstawowej pt: „Zdrowie na talerzu”. Program realizowany jest w ramach edukacji prozdrowotnej już po raz piąty (od 2003 roku). Autorkami i realizatorkami programu są nauczycielki: Janina Witkowska, Aleksandra Kobusińska i Małgorzata Dytman.
W tym roku działania skierowane na promowanie zdrowia i zdrowego stylu życia realizowane były w ramach projektu grantowego Danone „Masz pomysł – podziel się posiłkiem”, którego pomysłodawczynią jest pani Magdalena Czaplicka – Wodyńska.
W trakcie trwania zajęć uczniowie z pomocą nauczycielek przygotowali wiele smacznych i zdrowych – posiłków. Zapoznali się i utrwalili zasady higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków.
Wszystkim smakowały przygotowane pyszności: Ciasto „murzynek”, tosty z dżemem, zapiekanki, chleby wypiekane w trakcie zajęć. Oczywiście nie mogło też zabraknąć posiłku mlecznego – pysznego kefiru z owocami. Na koniec zajęć uczniowie rozwiązywali zagadki z zakresu „higiena i zdrowie” oraz „owoce i warzywa”.
Autorkom programu zależy, by w przyjemny sposób uczniowie zapamiętali, że zdrowie jest najważniejsze